Krówki domowej roboty – jak zrobić krówki?

Redakcja

17 stycznia, 2024
Krówki to klasyczne ciacho, które można łatwo zrobić w domu. Aby uzyskać idealną konsystencję, należy pamiętać o kilku ważnych czynnikach. Pierwszym i najważniejszym jest dokładne odmierzenie składników. W przypadku krówek należy użyć wagi, a nie miarki. Drugim czynnikiem jest odpowiednia temperatura. Ciasto na krówki powinno być gotowane w kąpieli wodnej lub na parze. Ostatnią, ale równie ważną rzeczą jest forma. Krówki mogą być smażone na patelni lub pieczone w piekarniku. Patelnia jest łatwiejsza w użyciu, ale piekarnik daje lepszy efekt końcowy. Aby zrobić krówki, należy:
  • Odmierzyć składniki: 125 g masła, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
  • Wymieszać masło, mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól i kakao w dużej misce.
  • Wlać mleko i wanilię do miski i dokładnie wymieszać.
  • Podzielić ciasto na 8 części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek.
  • Owinąć placek wokół szpatułki lub wałka do ciasta i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie krówki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku.

Polecane: