Rafaello to jeden z najbardziej popularnych deserów wśród Polaków. Jest słodki, kremowy i bardzo łatwy do przygotowania. Można go przygotować z dowolnych owoców, ale najlepiej smakuje z malinami lub wiśniami. Przepis na domowe Rafaello jest bardzo prosty i zajmie Ci tylko kilka minut.
Potrzebne będą:
200g białej czekolady
150ml śmietanki kremówki 30-36%
2 łyżki masła
1 opakowanie masy marshmallowowej (250g)
150g owoców (maliny, wiśnie, etc.)
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
Śmietankę kremówkę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wlej do niej rozpuszczoną czekoladę i masło, mieszając do momentu aż całość się połączy.
Dodaj opakowanie masy marshmallowowej i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec dodaj owoce i wymieszaj delikatnie.
Gotowe Rafaello przełóż do foremek i wstaw do lodówki na około 2 godziny.