Przepis na domowe Rafaello

Redakcja

14 stycznia, 2024
Rafaello to jeden z najbardziej popularnych deserów wśród Polaków. Jest słodki, kremowy i bardzo łatwy do przygotowania. Można go przygotować z dowolnych owoców, ale najlepiej smakuje z malinami lub wiśniami. Przepis na domowe Rafaello jest bardzo prosty i zajmie Ci tylko kilka minut. Potrzebne będą:
  • 200g białej czekolady
  • 150ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie masy marshmallowowej (250g)
  • 150g owoców (maliny, wiśnie, etc.)
Wykonanie:
  • Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Śmietankę kremówkę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wlej do niej rozpuszczoną czekoladę i masło, mieszając do momentu aż całość się połączy.
  • Dodaj opakowanie masy marshmallowowej i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na koniec dodaj owoce i wymieszaj delikatnie.
  • Gotowe Rafaello przełóż do foremek i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Polecane: