Przepis na domowe lizaki: owocowe lizaki

Redakcja

15 stycznia, 2024
Lizaki owocowe to najlepszy przysmak na letnie dni! Aby je zrobić, będziesz potrzebował:
  • 500 g owoców (mogą być maliny, ale możesz użyć dowolnych owoców, które lubisz)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
Owoce myjemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce się rozpadną. Następnie dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy owoce na gładką masę. Wlewamy masę do foremek na lizaki i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowe!

Jak udekorować lizaki?

Można udekorować je kolorowymi posypkami, owocami lub czekoladą. Najprostszym sposobem dekorowania lizaków jest dodanie kolorowych posypek. Wystarczy pokruszyć lizaki na małe kawałki i posypać je posypkami. Można także udekorować je owocami. Wystarczy pokroić owoce w małe kawałki i ułożyć je na lizakach. Można także udekorować lizaki czekoladą. Najpierw należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie należy obtoczyć w niej lizaki i odstawić do lodówki, aż czekolada się zestali.

Polecane: